Tonje Juvik - Design by Julie Viktoria
Design by Julie Viktoria Design by Julie Viktoria

9 must have apper på reise

Noen ting er veldig praktisk å ha på reise. Og da sikter jeg til teknologien og apper som er helt fantastisk å ha i enkelte situasjoner! Så slipper man å stå med skjegget i postkassa og lure på hva i alle dager det betyr, eller hvor mye penger det er snakk om. For plutselig er du blitt ranet, og du vet det ikke selv en gang! 

Så her har jeg 9 apper som kan hjelpe deg på reisen din.

 

 1. Currency.
  Når det kommer til valuta, så er det veldig greit å sammenligne prisene. Jeg har brukt en app som heter XE Currency og sverger til den! Denne funker også uten wifi. 
   
 2. World Clock.
  For å gjøre det lettere for meg selv på reise, så har jeg alle stedene av interesse, både utland og Norge. Der kan jeg sammenligne tidssonene og vite at jeg ikke ringer foreldrene mine når det er midt på natta i Norge. Man kan selvsagt regne det ut selv også, men det er greit å ha når man er i flere forskjellige tidssoner over kort tid. Er fort gjort å gjøre feil. Jeg bruker en som heter World clock. Denne funker også uten wifi. 
   
 3. Hostelworld.
  Hvis du er som meg og liker å møte nye mennesker, bo billig og bra. Da er hostelworld appen for deg også! Forenkler alt ved å bestille neste overnatting kjapt over tlf når du har wifi et sted. Lett å se andres anmeldelser og hva som er med i prisen. 
   
 4. Hotels.com
  Jeg har vært en fan av denne appen lenge. Igjennom appen får du også egne hemmelige priser = rabatter. Du samler også opp netter etter hvert som du overnatter og får til slutt gratis overnatting(-er). Lett og kjapt å finne sted, anmeldelser fra andre, og inne ligger også hva vær som er der hotellet ditt er, hvilke valuta som brukes og hva som er i nærheten av hotellet ditt.

   
 5. Yr.
  Det å ha en vær app er veldig praktisk. Først og fremst anbefaler jeg deg å høre på de lokale først, da de kjenner stedet best. Men det er en grei måte å planlegge litt, spesielt hvis du skal på en fjelltur eller noe i den duren. 
   
 6. Skyscanner.
  Har du bare bestilt en enveisbillett, så er det alltids greit å ha en god app til å komme deg billig videre, eller hjem igjen. Skyscanner og Finn.no reise, er mine to favoritter. 
   
 7. TripAdvisor.
  Denne er gull. Har masse anmeldelser, forslag til ting å gjøre av aktiviteter, steder å spise og hvor man kan bo. Er du usikker på hva du vil finne på å gjøre, bare søk opp stedet, og du får masse forslag. 
   
 8. Translate.
  Skal du til et sted hvor du ikke kan språket, så er det greit å ha noe som kan oversette for deg. Personlig hadde jeg appen iTranslate - Free Translator, men var mye mer glad i å bruke pocket ordboken jeg hadde istedet. Ellers er det også apper som oversetter gjennom tale. for eksempel Oversett stemme - Språk Overs eller Translator.
   
 9. Fly app
  Reiser du med et spesifikt reiseselskap, kan du sjekke om de har egen app. ofte er det praktisk å ha reise informasjon og billett nummeret et tastetrykk unna. For eksempel Nowegian, sas, TUI Norge, Ving, KLM, Apollo etc. Personlig brukte jeg CheckMyTrip.
   7 ting du ikke må glemme før avreise

Du har bestilt alt og er klar som et egg for å hoppe på flyet. Og du skulle helst ha vært der i går. Det er ofte mye å tenke på før en reise, spesielt hvis det er en lengre en. Regninger, posten og alle disse vanlige dagligdagse tingene vi styrer med når vi er hjemme. Men det er en del ting som er viktig å huske før avreise som må ordnes også. 

 

 1. Reiseforsikring. 
  Dette er gull verdt å ha. Og skal du på en spennende ferie med dykking og fallskjermhopping. Så anbefaler jeg deg å lese igjennom hva som innebærer i din reiseforsikring. For det er ikke alle som dekker alt. Og hvor lenge du kan oppholde deg i utlandet. Ta kopier av reiseforsikringen og spre de litt ut. For eksempel, ha ett sammen med passet, ett med resten av dokumentene og et digitalt på mailen din. 
   
 2. Pass.
  Passet kommer en som regel ikke så langt uten. Men her må du også passe på at gyldighetstiden på passet varer en stund etter hjemkomst også. Mange steder må det være gyldig 6 mnd etter hjemreisedato. Ta også kopi av passet og oppbevar det med andre reisedokumenter og i digital versjon. 
   
 3. Visum.
  Nå er dette veldig forskjellig fra land til land. Men dette er noe som må gjøres før innreise. Denne nettsiden kan kanskje hjelpe deg med visum spørsmål. Husk også at noen land så trenger du ikke visum, men de vil se bevis på at du skal reise ut av landet igjen, som en flybillett for eksempel. 
   
 4. Vaksiner.
  Dette er en ting som fort kan gå i glemmeboken. Skal du utenfor Europa er det spesielt viktig å huske på vaksine, da det landet kan ha sykdommer du ikke er vaksinert eller beskyttet mot. Det er også selvsagt sykdommer hvor vaksinen enda ikke er kommet. Så det er en god ide å ringe nærmeste helsestasjon/legen din og høre hvilke vaksiner du trenger. Her kan du logge inn på "mine vaksiner"  hos helsenorge/folkehelseinstituttet og se hva du har blitt vaksinert mot fra før. 
   
 5. Flybilletter, hotell etc.
  Lag kopier, spre det rundt. Fortell foreldre eller venner hvor du er. Ha alt i papirform. For før du vet ordet av det er det kun gyldig i papirform. Når jeg skulle reise fra Costa Rica til California måtte jeg ha fysisk bevis på at jeg hadde godkjent ESTA søknad. 
   
 6. Penger.
  Finn ut hvilken valuta landet har som du skal til, og jeg anbefaler med å vente å ta ut penger til du er i landet du skal til. På forhånd er det lurt å ordne et kort som det ikke er noen avgift på for å ta ut penger. Personlig bruker jeg Bank Norwegian sitt, og har vært fornøyd med det. Bare husk å betal inn igjen penger før det går over rentefrist, det kan bli dyrt hvis du glemmer det. Spre også pengene ut. Legg nok sammen med passet så hvis du blir ranet, så har du noe i backup. 
   
 7. Spre det ut.
  Et personlig tips, for noe som gjorde at jeg følte meg tryggere var å spre ut verdisaker. Og lag en egen mappe på mailen din og legg kopier der. Aldri gå med alle pengene på samme sted. Blir du ranet mister du alt. Jeg la reiseforsikringsbevis, ett kredittkort, og nok kontanter til å kunne klare meg en liten stund, sammen med passet. Det låste jeg inne i et skap på hostellet. Hvor jeg også la inn reisedokumenter. I sekken hadde jeg også kopier av pass, forsikringen og andre dokumenter. Og i innerlommen på vesken hadde jeg kopi av pass og forsikring om noe skulle oppstå mens jeg var ute. Og jeg hadde alltid penger i bh´en! Skal godt gjøres å rane meg fra det området! 

 

Håper disse tipsene hjelper på forberedelsene til din neste reise. Og hvis du kommer på flere tips, så gjerne si fra! Her er facebook siden min om du har spørsmål eller flere tips. 

  
16 måter å holde seg renslig på reise

Noe som er utrolig viktig, også når man er på reise eller ferie, det er renslighet. Nå er det jo litt forskjellig om du skal bo på et 5 stjerners hotell eller om du er på backpackingtur og sover på hostell. Så jeg har kokt sammen noen tips til deg, så du får en litt lettere hverdag på reisefot. 

Flyreisen

 1. Ha med noen babyservietter i en zip pose. Skal du ha en lengre flyreise spesielt, så føles det godt å kunne vaske ansiktet underveis. Og i zip pose så holder den seg fuktig. 
   
 2. Ha med et undertøys skift. Når du har sittet på flyet en stund så er det utrolig deilig å skifte undertøy og føle seg fresh igjen. 
   
 3. Fuktighetskrem og leppomade. Huden blir ofte tørr på flyreiser. Små detaljer hjelper. Husk også å drikk mye vann.
   
 4. Puss tenna eller skyll munnen underveis. 

 

(Fortsetter under bildet)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Hosteller og andre steder

Dette er jo veldig varierende fra land til land når det kommer til renslighet, så du får selv se an hva du trenger. 

 1. Babywipes og intimservietter
  Personlig klarer jeg nesten ikke å dusje i kaldt vann. Får rett og slett ikke puste da. Og mange hosteller rundt om i verden har ikke varmt vann. Da kommer servietter godt med. Også greit å ha om en skal et sted uten dusj. I ørkenen, jungelen eller på en campingtur. 
   
 2. Tannbørste og tannkrem.
  Dette sier jo seg selv at det er nødvendig, men det er faktisk greit å ha en liten sammenleggbar tannbørste og en liten tannkremtube om du ikke skal så langt heller. Greit å ha i vesken, for å pusse tenna kjapt på et toalett et sted i verden. Null hull er gull verdt! Husk også tanntråd.
   
 3. Antibac. 
  Det er fantastisk å ha! Ikke alltid du får vasket hendene før du skal spise. En liten flaske holder en god stund. 
   
 4. Undertøy.
  Når jeg pakker, så er det undertøy jeg pakker mest av. Andre klær kan kjøpes underveis. Og sokker!
   
 5. Barbering.
  Nå er jo dette veldig forskjellig fra person til person. Men den følelsen av renhet etter en barbering er helt knall! 
   
 6. Dorull/papir.
  Ja, du leste rett. En dag kommer du til å takke meg når du sitter på doen på hostellet og du hadde med din egen dorull når det var tomt ellers. Eller hvis nesen renner mens du sitter på toget. Papir er veldig praktisk å ha med seg overalt. 

  (Fortsetter under bildet)
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA


   
 7. Lakenpose i silke.
  Det er ikke alltid du får utdelt sengetøy på hosteller, eller at det er helt rent. De selger lakenpose i silke som er anti bed bug, anti bakteriell og anti mygg. I tillegg regulerer den veldig godt på varme/kulde syns jeg. Og den er liten og lett.
   
 8. For jenter.
  Mensen er selvsagt et tema da. Har du noen favoritt bind/tamponger, så ta det med. Bytt som vanlig, om det så blir bak en busk ute i jungelen. (Det kan være greit å planlegge litt på forhånd, men du ser tegninga.) Og det å vaske seg nedentil vil føles enda bedre i den perioden, bare litt mer stress å gjøre det. 
   
 9. Tørrshampoo.
  Denne er vel mest for jenter, men kan fint benyttes av menn også. Tørrshampoo er vidunderlig å ha når det er litt for lenge siden du har fått vasket håret. Man kan få kjøpt små flasker i reise størrelse. Så blir man så fresh og fin!
   
 10. Førstehjelpsutstyr.
  Veldig greit om en situasjon skulle oppstå. Om det så bare er et gnagsår. 
   
 11. Flaske.
  Det er alltid greit å ha en flaske med vann. Men i dette tilfellet tenker jeg nærmere bestemt på en flaske som renser vannet med et innebygget filter. Skal du ut i naturen og ikke vil bære med deg tonnevis av vann, så er det greit å ha. 
   
 12. Håndkle.
  Eget håndkle er alfa omega. Det er nok noen hosteller som har rene håndklær du kan låne, men personlig liker jeg best å ha mitt eget. Og da mener jeg et lite reisehåndkle som tørker fort. De er nesten mindre enn vannflasken din sammenlagt, men like stort som et vanlig håndkle utstrekt, og tørker fortere enn du kan si simsalabim. 

 

Gjerne si ifra om du har noen flere tips!

 

​​
Hvordan få billigere flybilletter?

Det er alltid litt forskjellige gode tips ute og går for hvordan man kan få billigere flybilletter. Noe som er veldig greit hvis du allerede har bestemt deg for at nå skal du ha ferie. Så jeg har samlet litt tips så du også kan spare litt penger på det. 

 1. Reis utenom høysesongene. 
  Det er i grunn veldig logisk. Da prisene stiger utrolig mye i høysesongene. Så hvis du har mulighet, reis utenom høysesonger.
   
 2. Bestill billetter når det er fint vær.
  For alle lengter til varmere vær og sol når det snør og regner her i Norge. Da stiger også prisene. Så hvis du bestiller flybilletter mens alle andre er ute og nyter solen, så sparer du litt der. 
   
 3. Tirsdag ettermiddag og hele onsdag.
  Det er faktisk mye billigere å bestille på disse dagene.
   
 4. Reis på en onsdag.
  De fleste business folk reiser på mandager og tirsdager, mens mange tar ekstra tidlig helg på torsdager og fredager. 
   
 5. Tidspunktet på døgnet.
  De fleste orker ikke å dra grytidlig på morgenen og vil helst være fremme på kvelden. Så da bør du benytte deg av det. Reis tidlig eller sent på kvelden. Er oftest billigere billetter da.
   
 6. Meld deg på nyhetsbrev.
  Veldig ofte kommer tilbudene på mail til de som har meldt seg på nyhetsbrevene fra selskaper. Ofte et par dager før resten av verden får se det i offentlighet. Og de billigste billettene går først.
   
 7. Bestill i god tid.
  Som regel er det best å bestille 6-8 uker i forveien. Med mindre det gjelder sommerferie eller en veldig lang reise. Bestill så tidlig som mulig da. 
   
 8. Restplasser.
  Eller kanskje du har is i magen og klarer å vente helt til siste slutt. Det ligger mange gode restplasspriser ute med både avreise samme dag og samme måned. Flere inkluderer både fly t/r og kan ha med spesifisert/uspesifisert boplass. 

  (Fortsetter under bildet)
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   
 9. Hvor skal man lete etter de billigste prisene?
  Personlig bruker jeg Finn.no Reiser og Skyscanner mye. Disse to har også apper man kan bruke. Ellers så er det et uttallig med forskjellige reiseselskaper og søkemotorer som trivago, momondo osv. Ofte etter jeg har funnet en veldig billig og bra billett på finn.no for eksempel, så går jeg inn på selve flyselskapet etterpå. F.eks. Norwegian, SAS, Widerøe, og søker opp samme datoene for å se om det er noe forskjell. 
   
 10. Samle poeng.
  Kickback er grei å bruke der du får tilbake en viss % av beløpet når du bestiller. Ellers så bruker jeg Norwegian Reward kredittkort når jeg bestiller og får da cashpoints hvor 1 cashpoint = 1 krone. Er veldig greit å bruke, for så å overføre rett etterpå. (Bare pass på at du bruke hodet når det kommer til kredittkort.) Ellers har mange flyselskap poengordninger der du kan tjene på det. Spesielt hvis du er glad i å reise.
   
 11. Lavpriskalender. 
  Har du noen dager til eller fra, så er det veldig greit å bruke lavpriskalenderen. Den viser hvilke dager som er dyrest og hvilke som er billigst. Skyscanner har en fin oversikt der, da de grønne dagene er billigst, gule er midt i mellom og røde er dyrest. (og så står det prisnivå over.)
   
 12. Les på reglene til flyselskapet.
  Vet det høres kjedelig ut, men det kommer veldig godt med. Pass på at du ikke blir overasket med setereservasjonsgebyr, bagasjegebyr osv. Sjekk at prisen inkluderer alt. Ellers så kan det fort bli dyrere. 

  (Fortsetter under bildet)
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   
 13. Sjekk flyplasser.
  Veldig ofte kan det gjøre stor forskjell fra flyplass til flyplass. Hvis du har mulighet til å reise til en annen flyplass, så er det lurt å sjekke opp hvilke priser de har. Oslo Gardermoen er billigere å fly fra i forhold til Bergen Flesland stort sett. Men det er også som regel billigere å dra fra svenske flyplasser i stedet for norske. 
   
 14. Kredittkort.
  En ting at man kan samle sånn som cashpoints hos Norwegian Reward, men når en bestiller med kredittkort, så får en med forsikring også. Men ikke belag på kun den. Husk å ha egen reiseforsikring også. Men det kommer handy med hvis en må avbestille flybilletter senere. Man kan spare noen kroner på det, istedet for å ta avbestillingsforsikring gjennom flyselskapet. 
   
 15. Gjør det selv.
  Har du mulighet, så gjør det selv. Bestiller du igjennom et selskap så tar de en liten % for at i det hele tatt selskapet skal tjene noe. Vil du ha det billigst mulig er det best å gjøre det selv. Men skal du ha en pakkreise og vil slippe å ordne fly, hotell og aktiviteter, så er det nok tidbesparende å få andre til å ordne det for deg, men du betaler for det også. 
   
 16. Del det opp.
  Har du mulighet til å ta noen dagers mellomlanding et sted før du reiser videre, så kan du spare litt på det i forhold til en direktereise. Det kommer selvsagt an på hvor du skal og når du reiser også. Men kanskje det er litt nytt og spennende i f.eks i Amsterdam du kan se i en dag før nattflyet videre til Italia? 

  ​​

Hvis du kommer på noen flere tips er det bare å si ifra! 

 

Design laget av Julie Viktoria
hits